Krew w kale

Krew w kale może wskazywać na uraz lub zaburzenia w obrębie przewodu pokarmowego.

Krew w kale może wskazywać na uraz lub zaburzenia w obrębie przewodu pokarmowego.

Wyróżniamy dwa rodzaje krwistych stolców: do pierwszej grupy należą czarne, smoliste stolce o zgniłym zapachu, do drugiej – stolce z dodatkiem żywo- lub rdzawoczerwonej krwi. Krew w kale może pochodzić z dowolnego miejsca przewodu pokarmowego – od jamy ustnej po odbyt. Niekiedy krew występuje w tak niewielkiej ilości, że nie można zauważyć jej gołym okiem – przy podejrzeniu krwi w kale warto wykonać domowy test na obecność krwi w kale. Stolec o barwie smolistej wskazuje na umiejscowienie krwawienia w górnej części przewodu pokarmowego.

Ta część przewodu pokarmowego obejmuje przełyk, żołądek i początkowe odcinki jelita cienkiego. Smolisty kolor krwi jest wynikiem działania soków trawiennych. Występowanie stolców o zabarwieniu rdzawoczerwonym sugeruje, że krwawienie umiejscowione jest w dalszej części przewodu pokarmowego (jelicie grubym, prostym lub odbycie). Spożywanie lukrecji, pokarmów skażonych ołowiem, tabletek z żelazem, leków na bazie bizmutu (np. Pepto-Bismol) lub jagód może przyczynić się do wystąpienia czarnych stolców u niemowlęcia karmionego piersią.

Czasami stolec o czerwonym odcieniu może być spowodowany spożyciem buraków lub pomidorów. Do najczęstszych przyczyn występowania krwi w stolcu u dzieci należą zaparcia oraz alergie pokarmowe. W przypadku zaobserwowania krwi w kale u dziecka należy zasięgnąć porady lekarskiej.