Postępowanie w przypadku alergii

Podstawowym sposobem postępowania w alergii na białka mleka krowiego u niemowląt jest usunięcie z diety białek mleka krowiego.(13)


W przypadku potwierdzenia diagnozy alergii na białka mleka krowiego, należy wyeliminować z diety dziecka wszelkie źródła białek mleka krowiego, w tym wszelkie produkty nabiałowe (np. sery, jogurty, śmietanę, masło, itd.).

Ponadto, z diety należy wykluczyć inne, mniej oczywiste źródła białek mleka krowiego, takie jak herbatniki oraz wiele produktów wysoko przetworzonych.

Należy bardzo starannie prowadzić tego rodzaju diety eliminacyjne, ponieważ niewłaściwie prowadzone mogą sprzyjać pojawianiu się niedoborów żywieniowych, co może przekładać się np. na spowolnienie wzrostu.


Tylko odpowiedni dobór produktów zastępczych pozwala uniknąć niedoborów składników odżywczych,  witamin i minerałów, zapobiegając w ten sposób spowolnieniu wzrostu dziecka.

W przypadku wykluczenia z diety mleka krowiego i nabiału, należy zapewnić podaż związków wapnia, fosforu, ryboflawiny, kwasu pantotenowego, witaminy B12, witamin A oraz D z alternatywnych źródeł.

Długotrwała opieka nad dziećmi ze zdiagnozowaną alergią na białka mleka krowiego wymaga dokładnego monitorowania rozwoju dziecka (np. masy ciała, wzrostu ciała, stosunku masy do wzrostu ciała, obwodu głowy, wzrostu bezwzględnego).(12)


Z przeprowadzonych badań wynika, że niemowlęta na dietach eliminacyjnych spożywają mniejszą objętość zalecanych mieszanek mlecznych(14) i w efekcie często nie jesteśmy w stanie, poprzez przyjmowane pokarmy, zapewnić im odpowiedniej podaży składników odżywczych, w szczególności związków żelaza, wapnia i witaminy D.

Z wielu badań wynika, że niedostateczna podaż kalorii w przyjmowanych pokarmach prowadzi do spowolnienia wzrostu u dzieci.(15,16) 


Przyjmowanie w niedostatecznych ilościach witaminy D,
w połączeniu z wieloma innymi niedoborami składników odżywczych, może prowadzić do krzywicy(15,17), hipokalemii (15), anemii (15), niedoboru niezbędnych kwasów tłuszczowych (18).

Stąd, zawsze w przypadku eliminacji danego składnika lub grupy składników odżywczych z diety należy rozważyć typ eliminowanego składnika wraz z tym, czy pozostałe składniki diety wystarczą do zaspokojenia zapotrzebowania na składniki odżywcze.

Może zachodzić konieczność wprowadzenia dodatkowych zmian w diecie w celu zastąpienia wyeliminowanych składników. (20)


W wytycznych World Allergy Organization (WAO) Diagnosis and Rationale for Action against Cow’s Milk Allergy DRACMA zaleca, aby wszelkie zmiany diety, w tym stosowanie diet eliminacyjnych, poddawać corocznej ocenie z udziałem pacjenta i jego rodziny, przy czym najkorzystniej taką ocenę jest przeprowadzać poprzez podanie, pod ścisłym nadzorem medycznym, żywności z domniemanym alergenem.(2)