mieszanka aminokwasowa
Nie, ale w tym wypadku produkt będzie wydany za pełną odpłatnością.
Maluchy cierpiące na alergię na mleko krowie potrzebują specjalnego hipoalergicznego mleka modyfikowanego. Na rynku istnieje kilka rodzajów tego typu produktów.
Abyście lepiej zrozumiały czym różnią się między sobą poszczególne mieszanki, najpierw opowiemy
Wam kilka słów na temat przyswajania białka przez organizm.
Podstawową jednostką budującą białka są aminokwasy. Aminokwasy łączą się ze sobą w długie łańcuchy zwane peptydami.
W organizmie zdrowego dziecka łańcuchy białek są rozkładane do krótkołańcuchowych peptydów
i pojedynczych aminokwasów, a następnie wchłaniane. W odróżnieniu od zdrowego dziecka, organizm alergika rozpoznaje złożone łańcuchy białek jako szkodliwe, co jest przyczyną reakcji alergicznej. Rozwiązaniem tego problemu jest dostarczenie dziecku białka w postaci zhydrolizowanej (rozdrobnionej), jednak alergia alergii nie równa.
Często aby zwalczyć dokuczliwe objawy alergii wystarczy pociąć łańcuchy białka na mniejsze cząsteczki. Zdarza się jednak, że alergik może przyjmować białko jedynie w postaci do jakiej doprowadzane jest przez organizm w procesie trawienia tzn. jako pojedyncze aminokwasy. W zależności od nasilenia alergii podawane są określone mieszanki mlekozastępcze.
Im bardziej zhydrolizowane (rozdrobnione) jest białko, tym mieszanka jest mniej alergizująca. Zatem najmniej uczulająca będzie mieszanka aminokwasowa.