Alergia krzyżowa

Czasami zdarza się, że pacjenci demonstrują dolegliwości kliniczne wywoływane przez więcej niż jeden alergen. U jednej osoby może więc występować alergia pokarmowa oraz wziewna, a także kontaktowa.


Dzięki metodom i technikom stosowanym w biologii molekularnej poznano strukturę większości alergenów. Alergeny z różnych grup, wywołujące nadwrażliwość, wykazują duże podobieństwo w budowie i dlatego obserwujemy zjawisko nazywane alergią krzyżową.


Możliwe jest wystąpienie krzyżowej reakcji alergicznej między alergenami pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Znane są także reakcje krzyżowe międzygatunkowe.

Doniesienia naukowe sugerują, że 92% pacjentów uczulonych na białka mleka krowiego zareaguje również na mleko kozie, a 50% uczulonych na alergeny ryby jednego gatunku zareaguje na kontakt z alergenem innych gatunków.

Uczulenie na  jajko może prowadzić do uczulenia na mięso kurze, a 10-20% uczulonych na białka mleka krowiego może być uczulonych na wołowinę.

W niektórych produktach roślinnych (np.: jabłko, seler, marchew) i zwierzęcych (krewetki) znajdują się alergeny podobne strukturalnie do alergenów brzozy.

Inne przykłady reakcji krzyżowych to min.:  lateks i owoce (np.: banan, kiwi, awokado) lub warzywa (np.: pomidory, ziemniaki), wieprzowina i sierść kota, trawy i owoce (np.: pomarańcza, mandarynka, melon, arbuz), leszczyna i orzechy laskowe.
 

Opracowano na podstawie:

„Alergia i nietolerancja pokarmowe. Mleko i inne pokarmy”, M. Kaczmarski, E. Korotkiewicz-Kaczmarska, wydanie pierwsze wydawnictwo „Help-Med”, Kraków 2013

„Alergia na pokarmy” pod redakcją Zbigniewa Bartuzi, wydawnictwo MEDITON, Łódź 2006