Szczepienia przeciw grypie
Czy można szczepić przeciw grypie dzieci z alergią?
Dzieci z chorobami alergicznymi, zwłaszcza układu oddechowego, należą do grupy ryzyka zachorowania na grypę i wskazane jest objęcie ich tym szczepieniem. Poprzez wpływ na elementy zapalenia alergicznego toczącego się w drogach oddechowych, mogą zmniejszać liczbę i czas trwania zaostrzeń astmy.
W szczepionce przeciwko grypie obecne są jednak wirusy szczepionkowe namnażane na hodowli komórek zarodków kurzych, dlatego zawartość białka jaja kurzego jest w niej większa aniżeli w pozostałych szczepionkach, ale mimo wszystko nadal poniżej progu bezpieczeństwa i podanie może teoretycznie wywołać reakcję anafilaktyczną u osób uczulonych. W przypadku wystąpienia objawów alergicznych po podaniu szczepionki i przed podaniem kolejnej dawki konieczna jest więc diagnostyka alergologiczna. Wykonywanie natomiast testów skórnych ze szczepionką przeciwko grypie pacjentom uczulonym na białko jaja kurzego, którzy nie mieli dotychczas niepożądanej reakcji na szczepionkę, jest nieuzasadnione.
Wg schematu postępowania opracowanego przez Amerykański Komitet Doradczy ds. Szczepień (ACIP) w sprawie szczepienia przeciwko grypie w przypadku osób z alergią na białko jaja kurzego, szczepionkę przeciwko grypie można podać dziecku, u którego po zjedzeniu potrawy z jaj występuje jedynie reakcja miejscowa np. pokrzywka. Wówczas dziecko takie należy poddać obserwacji po szczepieniu przez co najmniej 30 min. Szczepionek przeciw grypie nie podajemy dzieciom, u których wcześniej po spożyciu jaj wystąpiła ciężka reakcja alergiczna pod postacią: spadku ciśnienia, świszczącego oddechu, nudności, wymiotów, obrzęków. Pacjent wymaga wówczas konsultacji specjalistycznej u alergologa lub immunologa. Również uogólniona reakcja anafilaktyczna na białko jaja kurzego jest przeciwwskazaniem do podania szczepionki przeciwko grypie.
Wg ekspertów Brytyjskiego Departamentu Zdrowia, pacjentom uczulonym na białka jaja kurzego nie należy podawać szczepionki przeciwko grypie zawierającej > lub = 0.06 ug białka (owoalbuminy) w objętości 0.5 ml.
Zawartość owoalbuminy w szczepionkach dostępnych w Polsce mieści się w zakresie od ≤0,05 µg (ID-Flu; Vaxigrip Junior; Vaxigrip) do < 0,1 µg (Influvac) w przeliczeniu na dawkę szczepionki.
Opracowała:
dr hab. n. med. Beata Cudowska
Klinika Pediatrii, Gastroenterologii i Alergologii Dziecięcej
Uniwersytet Medyczny w Białymstoku